網頁時光機 :以網絡存檔捍衛資訊自由

喺科技發達嘅年頭,大家嘅日常生活都離不開上網、上網,同上網。但係有時候,如果我哋無辦法正常咁瀏覽特定嘅網頁,又或者原本應該有嘅資訊無故從網站上消失,咁點算好呢?

1996年創辦嘅Internet Archive 係一個以保存並開放存取所有知識為使命嘅電子資料庫,希望喺電子化嘅年代延續「#圖書館」嘅精神。而Internet Archive最為人所知嘅就係「網頁時光機」Wayback Machine 網頁存檔服務,他們不斷定期地將互聯網上的網頁留下鏡像記錄,形成龐大的資料庫,令到公眾如坐上時光機般,查閱一個網站在不同時期的內容,以及尋找一些可能已被消失、刪改的網頁。Internet Archive的工作,對維護世界的資訊自由功不可沒。

SHARE TO:

SUPPORT US

All donations will be used to support our research and advocacy efforts for defending human rights in Hong Kong

LATEST UPDATES

民權觀察為公共智識培育有限公司的一個計劃。

Civil Rights Observer © 2020 | All Rights Reserved